Bilhandlare eller privat försäljning av bilen?

Att köpa eller sälja en bil är något som aldrig får ske utan lite undersökning. Givetvis så handlar detta om att man inför ett bilköp går igenom vilka alternativ som finns, vilka bilar som finns inom den budget och hur pass bra bil - rent professionellt och gällande skick - man slutligen köper. Det senare kan vara bra att ta hjälp med: har du en motorkunnig bekant så är det ingen dum idé att låta denne göra en mer seriös bedömning av bilen. Särskilt om du väljer att köpa privat.

Det många inte tänker på är att en bilförsäljning även den kräver undersökning och lite kött på benen. Du kommer att ha några parametrar att tänka på innan du säljer din bil och en av de viktigaste gäller beslutet om huruvida du själv ska hålla i spakarna eller om du ska ta den smidiga vägen och sälja bilen direkt till en bilhandlare. Både alternativen fungerar och båda ha klara för- och nackdelar.

Fördelar och nackdelar med respektive alternativ

Den stora nackdelen med att sälja till - eller via - en bilhandlare är att du får ett betydligt sämre pris. En självklarhet: bilhandlaren måste ha marginaler på sina affärer och det innebär att du kan förlora åtskilliga tusenlappar.

Men, det ger dig utan tvekan också den absolut smidigaste affären: du lämnar in bilen, den värderas - genom en noggrann besiktning av skicket, årtalet, modellen, efterfrågan, antal mil och exempelvis servicehistoriken - och du får ett bud att ta ställning till. Du kan även erbjudas ett inbyte där din bil byts in - tillsammans med några extra kronor - och du väljer en ny bil direkt från bilhandlaren. Smidigt, enkelt och väldigt fördelaktigt om man bortser från det lägre priset.

Privat då? Många vill göra gällande att en privat bilförsäljning är det bästa. Vi är inte fullt lika övertygade. Vi ställer upp några punkter som förklarar vår skepsis lite bättre:

  • Högre pris - eller? Att sälja bilen privat kan definitivt ge ett bättre pris. Men, det kan också innebära mer jobb för väldigt lite pengar i vinst. Konkurrensen är hög. Använder du Blocket så kommer din annons att ha en väldigt liten lucka där den verkligen syns - sedan försvinner den i mängden och ersätts av nya objekt. Man ska ha en väldig tur om man lyckas med en snabb affär till exakt det pris man begär. Mest troligt är att man tvingas pusha annonsen uppåt - det kostar pengar - och att man, allt eftersom, tvingas sänka priset.
  • Krävande jobb. Att sälja en bil privat kräver att du har tid att lägga. Du är stand-by för visningar, du måste vara beredd att ta samtal och du kommer att behöva träffa en hel del folk. Samtalen i fråga är det värsta, enligt många. Det kan ringa när som helst och inte sällan så förekommer både skambud och förolämpningar. Det kan man var utan, eller hur?
  • Hot och problem med pengar. Du har sålt bilen - tror du. Du och köparen har kommit överens om priset och en plats där affären ska förseglas. Väl där så börjar istället otrevligheterna. Köparen har ändrat sig och är bara villig att betala en del av den överenskomna kostnaden. Med sig har han dessutom en kompis som ser allt annat än trevlig ut. Hur agerar du? Detta scenario är dessvärre inte ovanligt. Andra problem med en privat försäljning är att du exponerar exempelvis var din bostad ligger samt att olika problem - skatt, försäkringar och överföring av pengar - kan dyka upp.

Vi säger inte att en privat försäljning är dåligt. Det vi säger är däremot att det inte är så enkelt som många tror och gör gällande. Vill du ha bästa möjliga priset så får du vara beredd att anstränga dig och vänta ut till dess att rätt köpare uppenbara sig. Har du bråttom och vill sälja bilen smidigt så är förmodligen en försäljning till en bilhandlare ditt bästa alternativ.

10 Nov 2020

Välkommen

Välkommen till Motorentusiasters värld! På denna sida har vi valt en lite annorlunda approach och detta genom att fokusera mycket på bilens interiör snarare än på vad som finns under huven. 

Vi hoppas att vi ska kunna skapa en sida som du hela tiden väljer att återkomma till.

Senaste artiklarna