Kan man välja skräddarsydd bilklädsel?

Kan man välja skräddarsydd bilklädsel och - i så fall - är det en bra idé? Ja, det går att beställa en skräddarsydd bilklädsel och ja, det kan faktiskt vara en väldigt bra idé. Varför? Många tillbringar ansenliga timmar i den egna bilen varje vecka och anpassar man då bilklädseln så kan dessa timmar bli betydligt behagligare. Även rent estetisk så kan en skräddarsydd bilklädsel ge en extra fördel.

Att välja skräddarsydd bilklädsel är att välja en mer personlig bil. Det finns idag en uppsjö av olika leverantörer och företag som erbjuder den här lösningen. Väljer du skräddarsydd bilklädsel så kan det valet ske av olika skäl. Du kanske vill ha extra skydd? Du kanske vill ha mer personlighet och skapa en trevligare interiör av ett mer modernt snitt i bilen? Du kanske vill ha en högre komfort?

Oavsett vilket så finns det några saker att tänka på. Vi ska senare till närmare på några olika val av material, men innan dess så ska vi säga att det inte får vara ett val som sker utan eftertanke.

Skräddarsy din bilklädsel

Det första du ska tänka på är att välja rätt leverantör. Det kan vara svårt - de flesta säljer via internet - men du bör ta dig tiden att undersöka exempelvis kundomdömen och se över hur dessa ser ut. Priset är en annan faktor. Du kommer att se att det finns en ytterst varierande prisbild och rådet är att du försöker undvika lockelsen i att välja det billigaste alternativet.

Vad gäller bilklädsel så handlar det även här om att devisen - du får vad du betalar för - är ytterst giltig. Att beställa billig bilklädsel från exempelvis Wish är helt enkelt något som i slutändan kan kosta mer än det smakar. Vill du ha bättre kvalitet så syns detta ofta i priset - utan att du för den sakens skull ska betala något överpris.

Bilklädseln kan även väljas för att öka andrahandsvärdet på din bil. Många tänker sig skräddarsydd sådan enbart för estetik och för komfort. Sanningen är dock den att en skräddarsydd bilklädsel även ger ett extra skydd. Det kan i sin tur leda till att din bil inte tappar lika mycket i värde då det väl är dags att sälja den vidare. Du plockar av klädseln och under denna ligger den ordinarie intakt - helt skyddat från dagligt slitage och helt utan spill eller märken. Det kan leda till mer pengar och det är också därför en extra bilklädsel kan vara att anse som en investering.

Måtten då? Det behöver inte vara några problem där du själv ansvarar genom att mäta och tricksa med hur pass mycket tyg som behövs. Det viktiga och avgörande är att veta vilken bilmodell du har och vilket typ av årtal den är ifrån. Har du då standardutförande på denna och där bilsätena är av standard så kommer leverantören att sköta resten. Du skriver vilken bil du har, årsmodell och resten sköts automatisk. Ditt val handlar mer om att välja rätt färg och rätt material.

Bilklädsel i konstläder

Bilklädsel i konstläder är ett populärt val som ger en lite mer lyxig framtoning. Gällande färger kan man välja mellan exempelvis svart, vit, beige, röd eller brun sådan och man kan även välja exempelvis brodyr för ytterligare en dimension av egen personlighet och unik framtoning.

Fördelarna - och den stora anledningen till varför konstläder är ett bra val - är att den klädsel är enkel att rengöra och att den samtidigt är väldigt slitstark. Detta utan att göra avkall på vare sig komfort eller säkerhet.

Nackdelen är att konstläder kan uppfattas som lite kall att sitta på. Vintertid så kan den lösningen vara väldigt påfrestande innan bilen hunnit bli varm.

Bilklädsel i skinn

Den äkta varan slår imitationen. Bilklädsel i skinn har alltsedan den första bilen såg dagens ljus varit det givna valet. Numera så tillverkar man bilklädseln i fråga av skinn av syntetiskt garvat läder - vilket ger en längre livslängd och mer komfort då skinnet i fråga blir lite tjockare. Förr - här talar vi längre tillbaka - så var man tvungen att behandla skinnet med olja och med balsam för att få hållbarhet. På samma sätt som en sadel.

Skinnklädsel är dyrare och ett mer exklusivt val som kanske är bättre lämpat till en lite dyrare bil. Det är inget för en äldre saab eller en Volvo med flertalet år på nacken. Där kan konstläder - som imiterar på ett bra sätt - vara en fullgod lösning om man är ute efter både de skyddande och de mer exklusiva egenskaperna rent estetiskt som skinn har en förmåga att ge.

Bilklädsel i fårskinn - ett skönt sätt att köra bil

Ett tredje alternativ är bilklädsel i fårskinn vars stora fördel knappast behöver specificeras närmare. Det är helt enkelt väldigt skönt. Du sitter bra, du har en mjuk och bekväm stol och du har en varm sådan som fungerar även om det handlar om extrem kyla. Kort sagt: du får en väldig komfort.

På samma sätt får du dessvärre också en motsats i samband med varma sommardagar och ett säte som garanterar ökad värme under rumpan. En annan nackdel handlar om tvättning. En fläck från kaffekoppen kan vara svår att få bort. Där kan emellertid en annan färg - grå eller svart - vara en lösning. Fårskinn kan - liksom konstläder - fås i många färger och kulörer.

Välkommen

Välkommen till Motorentusiasters värld! På denna sida har vi valt en lite annorlunda approach och detta genom att fokusera mycket på bilens interiör snarare än på vad som finns under huven. 

Vi hoppas att vi ska kunna skapa en sida som du hela tiden väljer att återkomma till.

Senaste artiklarna