Tvätta bilklädsel - så gör du

Bilen är för många ett andra hem. Många använder den dagligen och under ganska många timmar dessutom. Man kör till jobbet, man fastnar i bilköer och man skjutsar barnen till exempelvis olika aktiviteter, skola eller förskola. Givet i och med detta är två saker: man behöver komfort och bilen kommer att drabbas av slitage.

Det senare kan innebära fläckar. Du sitter med en kopp kaffe och blir tvungen att panikbromsa, du äter en macka och såsen rinner ned på sätet, dina barn kladdar med frukt eller glass - och så vidare. Bilen är sällan en skyddad zon där man inte får leva. Lyckligtvis så finns det idag bättre förutsättningar vad gäller tvättning, rengöring och städning av bilen. Vi ska titta närmare på hur du kan städa och få bort några vanliga fläckar.

Det första du ska tänka på är att massera snarare än att gnugga. Oavsett vilken typ av fläck det handlar som så kommer ett alltför hårt tryck att innebära att fläcken kan växa och bli större. Massera försiktigt och du kommer att nå ett bättre resultat. Tänk även på att det rengöringsmedel du använder kan vara kontraproduktivt. Väljer du ett diskmedel - vilket ofta fungerar väldigt bra! - så tänk på att färgen på detta kan sätta sig i klädseln och ge en minst lika ful fläck. Ta ett ofärgat medel så slipper du den detaljen.

Kan ångtvätt för bilklädsel fungera?

Då vi nämnde att dagens möjligheter att tvätta bilen är bättre så handlar det till mångt och mycket om ångtvätt. Den heta ångan tar effektivt bort all smuts och där tvätten i fråga även har andra fördelar. Dels så luckrar den upp smuts så att du enkelt kan använda en trasa och torka bort allting på exempelvis panelen. Dels så är det även en rakt igenom miljövänlig metod där det inte alls behövs några starka kemikalier för att få rent.

Det går dels att hyra ångtvättar, men dels så har också marknaden blivit större - något som gett lägre priser. För några tusenlappar får du en ångtvätt som håller en väldigt bra nivå och som håller över flera år. Det gör att du kan hålla en god hygienisk standard i din bil och att ångtvätten därigenom är en sund investering - oavsett vilken typ av bilklädsel du har. Värt att överväga, helt klart.

Så tar du bort vanliga fläckar

Om du väljer en mer traditionell rengöring än ångtvätten så finns det några tips att ta till sig. Vi tänkte titta närmare på några vanliga fläckar och hur du ska agera för att få bort dessa:

Blod: Barnet har pillrat på ett myggbett och blod har runnit ned på sätet? Inga problem. Börja med att badda kallt vatten på fläcken och lägg sedan på salt som får dra. Dammsug bort efter några timmar och fläcken är ett minne blott.

Tuggummi. Tuggummit har tappats ut på sätet och du har glömt att plocka upp det. Samtidigt så är det extremt varmt ute och då du kommer tillbaka till bilen så är tuggummit kladdigt och omöjligt att få bort. Eller? Nej, hemligheten är att använda kyla. Investera i en kylspray och spruta på denna över tuggummit. Det gör att du enkelt kan bryta loss det från bilstolen. Fläcken kan du sedan ta bort med lite diskmedel och en trasa.

Kaffe: Bilen framför tvärnitar just då du ska inmundiga den första kaffekoppen för dagen och drycken hamnar över ditt knä och ner över bilsätet. Du löser detta genom att blanda lite såpa med vatten och där du masserar detta med en trasa. Enkelt!

Svett på skinnklädseln. Varma dagar, idrottande och en bilfärd hem är ingen ultimat kombination för bilklädseln av skinn. Den ultimata rengöringen är dock väldigt enkel: ta en mikrofiberduk och torka av så snabbt som möjligt.

Unna dig en rekond varje år

Ett sista tips: Unna dig lyxen av en rekond hos en bilverkstad. En rekond ger dig en bil som känns exakt som en ny där till och med doften blir som då du körde ut den från bilhallen för första gången. En rekond - både in- och utvändigt - är en ren lyx och ett sätt att både förlänga bilens livslängd och samtidigt få ett bättre andrahandsvärde i samband med en försäljning.

Från bilbranschens sida så rekommenderas - minst - en rekond per år. Varför inte fira in våren med en snygg, fräsch och väldoftande bil?

Välkommen

Välkommen till Motorentusiasters värld! På denna sida har vi valt en lite annorlunda approach och detta genom att fokusera mycket på bilens interiör snarare än på vad som finns under huven. 

Vi hoppas att vi ska kunna skapa en sida som du hela tiden väljer att återkomma till.

Senaste artiklarna