Städa och tvätta bilen invändigt - tips

Har du någonsin upplevt känslan av att sätta dig i en ny bil och köra iväg i denna? Det handlar om en oslagbar känsla där lukten är det som i allra högsta grad bidrar till upplevelsen. Man brukar tala om new car smell och visst ligger det mycket i det. Bilen doftar på ett speciellt sätt, klädseln är skinande, instrumentbrädan är så ren att man kan spegla sig i den.

Speciellt - men en engångsföreteelse. Inom kort ser bilen ut som om den gamla; skräp samlas på golvet, kaffekoppen står i stället och skvimpar ut vätska, avtryck syns på instrumentbrädan och den behagliga doften är ett minne blott. Eller?

Behöver det verkligen vara så? Nej, det går att få bilen ren igenom och faktum är att det inte är så svårt och krävande som många föreställer sig. Städning och tvättning av bilen behöver inte vara ett sådant enormt projekt. Nyckeln ligger i att hålla en mer regelbunden frekvens gällande städtillfällena - och att städa på rätt sätt.

Städa mer frekvent!

Handen på hjärtat: hur ofta städar du din bil? För många handlar det om att man rengör bilen någon gång per år. Det räcker inte. Utsidan på bilen håller man efter på ett tydligare sätt, men vad gäller interiören så möts den med en axelryckning. Trots att den används dagligen och på ett ganska hårt sätt - speciellt för barnfamiljer.

Det finns ett ekonomiskt perspektiv att förhålla sig till också. Vad händer om du vill sälja din bil vidare? Hur den ser ut är avgörande kring hur mycket pengar du får. En fräsch och ren bil kommer att gå för mer pengar än en sunkig sådan - trots att de gått lika långt, är av samma modell och tillverkad samma årtal. Vi köper med ögonen också och därför är rengöring väldigt viktigt. Det måste ske regelbundet: att städa inför en försäljning ger långt ifrån samma effekt som där en mer frekvent och regelbunden skötsel intagits.

Städa bilen en gång i månaden

Det är ett faktum. Lika sant är också att det aldrig är för sent att komma igång med att städa och rengöra. Vi kan dra en parallell till din bostad. Hur ofta städar du där och jämför det med hur ofta du städar din bil - trots att den används varje dag och där exempelvis smutsiga skor, skitiga overaller och annan smuts dras in? Tänker man på det sättet så blir städningen enklare att motivera.

Hur ofta ska du städa? Någon gång i månaden är en bra milstolpe att sikta mot gällande enklare rengöring - detta medan mer ingående sådan bör ske kvartalsvis.

Så rengör du bilens interiör på bästa sätt

Hur ska man då göra för att rengöra bilens interiör? Dessa tips ger dig en enkel väg till en ren bil med den underbara doften som du så gärna vill nå.

  1. Undvik kemikalier. För att städa bilen behöver du inte mer än en dammsugare, tvättsvamp, trasa, ättika, såpa och lite ljummet vatten. Du behöver inte en massa tunga rengöringsmedel. Tänk även på att bilens placering är avgörande för ditt resultat. Ska du städa bilen hemma så måste du underlätta för dig själv och se till att sladden till dammsugaren ger dig fritt spelrum. Om möjligt - välj en tvätthall.
  2. Dammsug först. Börja med att ta ur alla mattor ur bilen och se till att allt större skräp slängs bort. Därefter kör du igång med dammsugaren och här kan du med fördel använda ett mindre munstycke - det du har för soffan, exempelvis, för att nå bättre. Dammsug alla säten, golvet, fickorna, handskfacket och bakluckan. Glöm heller inte små detaljer som exempelvis ventiler för luftkonditionering eller under- och mellan dina säten. De mattor du plockat ur bilen ska givetvis också rengöras och dammsugas.
  3. Fönstren. Tvätta bilrutorna invändigt och gör detta med en blandning av ljummet vatten, såpa och ättika. Spraya på och gå sedan över med en tvättsvamp. Avsluta med att torka av med en bomullstrasa.
  4. Ratt och panel. Nästa steg är att rengöra ratten, panelen och instrumentbrädan. Det är enkelt och det kräver inte mer än en fuktig trasa samt lite grön såpa. Torka av och ge lite kärlek!
  5. Pedalerna. För att rengöra pedalerna så kan du använda en diskborste och diskmedel. Detsamma gäller för övrigt även för bilens mattor. Du kan - vid hård smuts - byta ut diskmedlet mot grön såpa och få ännu bättre effekt.
  6. Sätena. Har du en bil med textilsäten så är det enklare att få rent och fräscht. Hemligheten ligger i att använda två tvättsvampar - en torr och en fuktig - och därefter gå över ytorna lite omlott. Börja med den fuktiga, tryck ner den och ta därefter den torra svampen och tryck på samma ställe. Jobba dig metodiskt fram över varje säte. Skinnklädsel är lite svårare att få rent och snygg. Ljummet vatten blandat med lite såpa brukar fungera och där du använder en vanlig trasa. Avsluta i så fall med att torka torrt med en mikrofiberduk. Du kan även använda balsam - speciellt för läder - och få en fin finish.
  7. Doften: Du vill ha den där speciella doften av ny bil? Här är ett tips: Se till att alla saker plockas ur, att allt är rengjort och ta sedan en liten kopp med vatten blandat med ättika och citron. Låt denna stå och dra över natten och du kommer att känna att alla otrevliga dofter försvunnit. Din bil luktar återigen som den gjorde den första gången du klev in och satte dig bakom ratten.

Välkommen

Välkommen till Motorentusiasters värld! På denna sida har vi valt en lite annorlunda approach och detta genom att fokusera mycket på bilens interiör snarare än på vad som finns under huven. 

Vi hoppas att vi ska kunna skapa en sida som du hela tiden väljer att återkomma till.

Senaste artiklarna